Bliv klogere på solcelleregningen

Vi forstår godt, at din solcelleregning ikke altid er lige let at gennemskue. Men vi håber, vi kan hjælpe dig med at blive lidt klogere på den.

Når du har solceller, kan du være afregnet på forskellige måder. De fleste af vores solcellekunder er dog afregnet efter gruppe 6 – også kendt som den ’gamle ordning’. Er du i en anden afregningsgruppe, så hop længere ned på siden for at få hjælp.

Gruppe 6

I gruppe 6 er din regning årsbaseret, og du betaler forud. Du kan modregne din produktion i dit forbrug. Og du sparer altså afgifter, fordi du selv producerer strømmen.

Eksempel

1. Under ’Dit faktiske elforbrug’ kan du se, hvad vi forventer, du køber udover din egenproduktion. I eksemplet er det 212 kWh.

2. Du kan se på din regning under ’Nettarif C’, hvad vi forventer, du bruger i dette kvartal. Du betaler nettarif C, når du trækker strøm fra elnettet – uanset om det er strøm, du har produceret eller strøm, du har købt. I eksemplet regner vi med, at solcellekunden bruger 212 kWh.

Differencen i kWh er det, vi forventer, du selv producerer og leverer til nettet. Her 0 kWh (212 – 212).

Har du brug for hjælp til at forstå de øvrige poster på regningen? Så kan du få en detaljeret gennemgang af elregningen her.

Snart bliver du flexafregnet

Flexafregnet betyder, at du ikke længere kan modregne kWh-prisen, når du producerer strømmen selv. I stedet sælger du din produktion til Vindstød. Vi vil opkræve kWh-prisen.

Du vil få din produktion udbetalt uden moms af Vindstød. Når du køber strømmen, vil det være med moms. Forskellen i moms forventes at give en udgift på 200-500 kr. om året. PSO og elafgift afregnes fortsat på årlig basis.

Det er dit netselskab, som bestemmer, hvornår du overgår til flexafregning (dog senest den 31. december 2020). Du får naturligvis besked fra Energinet. Du skal kontakte Vindstød for at få registreret dit anlæg, så du kan få betaling for din egenproduktion.

Andre afregningsgrupper

I gruppe 2 er du timeafregnet og kan modregne din overproduktion time for time. Produktionen kan bruges inden for samme klokketime, som den er produceret.

Har du overskudsproduktion i den indeværende time, kan du sælge strømmen til en såkaldt balanceansvarlig – det kan fx være Vindstød eller Nettopower.

Gruppe 2

1. Under ’Dit faktiske elforbrug’ kan du se den strøm, du ikke selv har produceret.
2. På din regning kan du se dit samlede forbrug under ’Nettarif C’.

Differencen er din egenproduktion, som du har brugt inden for samme klokketime.

I eksemplet er der brugt 114 kWh. Heraf 91 kWh, som kunden ikke selv har produceret. Kunden har altså modregnet 23 kWh (114 – 91) af sin egenproduktion inden for samme klokketime.

Du kan desværre ikke se en evt. solgt overproduktion på din regning. Her skal du kontakte din balanceansvarlig, som står for udbetalingen. Det kan fx være Vindstød, Nettopower eller Energistyrelsen.

I gruppe 3 er du øjebliksafregnet, og strømmen skal forbruges i samme øjeblik, som den produceres.

Har du produktion, sælges strømmen med det samme til en såkaldt balanceansvarlig – det kan fx være Vindstød, Nettopower eller Energistyrelsen.

Du kan desværre ikke se en evt. solgt produktion på din regning. Kontakt din balanceansvarlig, som står for udbetaling.

Det spørger andre om

Er du i gruppe 2 eller 3, kan du følge dit forbrug i selvbetjening enten i appen eller her på seas-nve.dk/login. Log ind med din mail og adgangskode. Bliver du afregnet efter gruppe 6, kan du først følge dit forbrug i selvbetjeningen og appen, når du er overgået til flexafregning.

Vigtigt! Du kan ikke se din produktion i selvbetjening. Irriterende måske. Men sådan er det desværre lige nu.

Du kan dog altid se dit forbrug samt din produktion på eloverblik.dk. Er du i tvivl om, hvordan du får adgang, kan du læse mere her.

Hvis du på din regning har ’reduceret elafgift’, betyder det, at vi har registreret din elvarme.

Har du spørgsmål til elvarme, så ring til os på 72 10 31 15.

Stadig forvirret? Ring på 72 10 31 15.