Få et par tricks eller 3 til en grøn gør-det-selv-jul

Udarbejdet af Sustain Daily – i samarbejde med SEAS-NVE

1. Lav en adventsdekoration der dufter af skov

Advent står for døren, så kig med her, hvis du mangler en flot og enkel adventsdekoration. Det er nemlig super hurtigt at lave et smukt fad med fire lys – og endnu bedre; du skal ikke købe ler og det hele kan komposteres, når december er ovre.

Det skal du bruge
4 bloklys eller store fyrfadslys alt efter dit brændebehov. Du kan også bruge 4 enkle lysestager og høje lys, hvis du har det liggende.
Et stort fladt fad
En masse smukt fra naturen som for eksempel mos, gran, kogler og rønnebær
Få stykker flot julepynt

Sådan gør du
Placer de fire lys på dit fad.
Fyld op med grønt fra naturen.
Færdiggør eventuelt med få velvalgte stykker julepynt.

Efter jul
Hvis du glemte at brænde lysene, kan du genbruge dem på nytårsbordet. Alt naturmaterialet smider du på komposten eller i biospanden, og julepynten pakkes ned og bruges igen til næste år.

Simpelt og nemt – uden spild, kun masser julestemning.

2. Klimavenlig risengrød

Nissens og børnenes yndlingsspise hele december er risengrød. Her får du en opskrift på en mere klimavenlig julegrød, der er lavet på plantemælk og kogt færdig under dynen.

Ingredienser
Grødris
Vand
Rismælk
Salt
Smørklat
Kanelsukker
Aviser

Efter ca. 45 minutter tager du gryden tilbage på blusset og giver den et opkog. Her smager du også til med salt, og så er grøden klar til servering.

Sådan gør du
Start med at følge opskriften på din pose med grødris. Tilsæt dog 1 spiseskefuld ekstra ris pr. liter mælk, da vi skal koge den i sengen.

Kog grøden under omrøring i et par minutter, den skal gerne op og koge godt.

Sæt så låg på, og sæt gryden ind på sengen. Du kan med fordel lægge et par aviser ud på sengen først, og pakke hele gryden ind i aviser, før du putter din varme dyne godt rundt om den.

3. Julehjerter af gamle bøger og magasiner

Pynt er en stor del af julen for mange af os. Både at hænge det op, men også at lave det. Supermarkederne bugner af silkepapir, gør-det-selv-sæt og for-klippede strimler. Men julepynten kan med fordel laves af genbrugsmaterialer og giver et meget mere personligt udtryk, når den færdige pynt pryder dit hjem.

Du skal bruge
En gammel bog, et magasin, en saks, en blyant, små stykker tape og en lille skabelon til julehjerter. Skabelonen skal laves, så den passer til bogens sider, så prøv dig frem – og lav den gerne i et stykke pap eller tykkere papir, så skabelonen kan bruges igen og igen.

Sådan gør du
Hiv nogle sider ud af bogen, fold det på midten, så der er to lag, og tegn skabelonen af og klip efter den.
Find nogle fine magasinsider, og klip også dem ud efter skabelonen.
Saml de halve hjerter to og to (bogsider og magasinsider sammen)
Flet dit hjerte
Klip en hank af resterne fra magasinsiden, og sæt på med tape eller en lille klat lim.