6 tips til et grønnere 2020

Udarbejdet af Sustain Daily – i samarbejde med SEAS-NVE

1. Lav en madplan og minimer dit madspild

Der er stadig utrolige mængder af mad, der smides ud i de danske hjem. En nem måde at minimere dit madspild er ved at planlægge dine måltider en uge frem, så du er sikker på, at alle de råvarer og ingredienser du køber bliver brugt op. Du kan finde en masse inspiration i appen For Resten fra Forbrugerrådet Tænk, og hvis du gerne vil have en madplansskabelon med fokus på madspild, så har Sustain Daily lavet en plan, du kan hente her:

2. Frys din uld

Når du føler, at din uldtrøje trænger til en vask, så prøv i stedet at starte med at hænge trøjen til luftning. Særligt når der er frostgrader i luften – uld er nemlig selvrensende. Er det ikke frost udenfor eller synes du dit uld trænger til en lidt ekstra opfriskning kan du komme det i en pose og lægge det i fryseren natten over. Det tager langt det meste lugt. Er lugten ikke helt væk eller er der en genstridig plet kan du vaske din uld – men du sparer rigtig mange vaske og skåner samtidig din uldstrik ved først at prøve at fryse dine uldsager. Se mere hos Sustain Daily om at vaske tøj.

3. Energioptimer dit hjem

Der er masser af ting i dit hjem, der bruger strøm – og hvornår har du sidst tjekket om de faktisk er strømslugere? Et simpelt råd er at undgå de røde standby-lamper og slukke på kontakten fremfor på apparatet.

Er du i tvivl om, hvad du kan gøre for at energioptimere dit hjem, så kontakt vores energirådgivere for gratis vejledning.

4. Vand dine planter på en mere bæredygtig måde

Stil en balje i vasken når du renser grøntsager – og brug vandet du får opsamlet til at vande dine blomster og planter. De tager ikke skade af lidt grøntsagsrester.

Du kan også have en balje stående i bruseren og lade de første kolde stråler ramme deri. Hvis du bruger denne metode er det dog vigtigt at flytte baljen før der kommer sæbe i vandet. Det er planterne ikke så glade for.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

5. Drop fryseposerne

Alt fra madpakker, brød og aftensmadsrester ryger i en fryseposer eller lignende plastikposer. Og det er da også nemt. Men dine madvarer kan ligeså godt opbevares i glas- eller plastikbokse og brød kan opbevares i en brødkasse eller i en stofpose.

BONUSTIP: Gem større glas fra eksempelvis syltede agurker, rens dem grundigt og gør det til en vane at gemme eksempelvis den sidste rest aftensmad i glas.

6. Vælg et sted at starte – og sæt ambitioner for, hvor du vil hen

Uanset hvor langt du er i dine tiltag for at leve klimavenligt kan det virke som en stor og til tider skræmmende opgave. For det kræver en del arbejde både med at ændre vaner og at finde frem til dine værdier at skabe en mere bæredygtig livsstil.

Derfor er det vigtigste du kan gøre for at sikre dig at lykkes kun at begynde med én ny ting ad gangen. Det betyder ikke, at du ikke kan have store ambitioner for, hvordan du gerne vil leve dit liv, men alle ændringer starter med de små første skridt. Og en vedvarende livsstilsændring sker kun, hvis du kan trives i dine nye vaner.

Hent appen

Tjek dit forbrug

I vores app kan du holde øje med dit elforbrug time for time. Du kan også se, hvornår strømmen er billigst.

Download appen
SEAS-NVE tidligere Mit Ørsted