SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

10 tips til et forårsklart hjem

Udarbejdet af Sustain Daily – i samarbejde med SEAS-NVE

Foråret er over os, og efter en lang vinter kan dit hjem måske trænge til en kærlig hånd? Tjek, hvordan du kan gøre dit hjem forårsklart på en bæredygtig måde.

1. Puds vinduer med eddike og en gammel t-shirt

Vi har netop afsluttet en af de mest våde vintre i mands minde, så man skulle næsten tro, at vinduerne er rene. Men de fleste ruder er nok nærmere ekstra støvede og snavsede. Så hvorfor ikke hylde solen med rene ruder? Du behøver faktisk slet ikke bruge vinduesrens, for varmt vand med en smule klar eddike i kan nemt tage det snavs, der sidder på ruden både udvendig og indvendig. 

Og når vinduerne så er vasket og skal tørres, kan du med fordel bruge en gammel t-shirt, der alligevel var på vej ud. Hemmeligheden bag rene ruder ligger meget mere i aftørringen end i, hvilke produkter, du bruger. 

Når du er i gang, så tjek lige fugerne ved vinduerne. Måske trænger de også til rengøring eller en opfriskning? Der er er jo ingen grund til at fyre for gråspurvene. 

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

2. Sæt system i dit affald

Måske er du allerede godt i gang med at sortere dit affald? De fleste kommuner har meget udførlige guides til, hvad du skal sortere, og hvordan det hentes. Men mange hjem har stadig ikke fået lavet et smart system. Faktisk viser undersøgelser, at den største grund til, at folk ikke får sorteret ordentligt, er fordi, de ikke har et system. Så tag et kig på dit køkken og din kommunes vejledning og find ud af, hvad der vil fungere for dig. Er det bøtter under vasken? Er det at indrette en hel skuffe? Eller er det kroge til stofnet, der hænger på køkkendøren, så de er lette at tage med ud?

3. Gør klar til en spiselig altan

Drømmer du om at kunne forsyne dig selv og familien med hjemmedyrket salat og tomater hele sommeren, så er det nu, du skal i gang. Du kan med fordel bruge en æggebakke. Fyld den med jord, og sæt et frø i hvert hul. Husk dog at sætte den på en plastik- eller metalbakke, inden du placerer den i vindueskarmen og vander den. Ellers ødelægger du måske karmen.

Efter noget tid kan hele stiklingen, inklusiv æggebakkepap, plantes over i en større potte. Næsten alle grøntsager kan blive forspiret på denne måde, og hvis du ikke har en altan eller en terrasse, kan du sagtens dyrke både tomater og agurker direkte i vinduet. 

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

4. Lav en jungle i stuen

Er du mere til indendørsplanter, og drømmer du om junglestemning i stuen, så er det også den rette årstid at begynde at tage stiklinger fra dine planter. Mange planter vokser faktisk hurtigere, hvis de får taget stiklinger af og til. Det er forskelligt fra plante til plante, hvordan du bedst tager stiklinger. Du kan klippe nyere skud af fra moderplanten med en saks, så du får et rent snit. Fjern eventuelt de nederste blade fra stiklingen, og sæt den i vand i et vinduet, indtil rødderne er et par centimeter lange. Så kan du plante dem i en potte med jord.

Andre planter – som for eksempel den populære Pilea – har bedst af at få taget stiklinger nede ved rødderne. Når du alligevel ompotter din Pilea, så bank forsigtigt så meget jord af rodnettet som muligt. Tag så en kraftig saks eller tang og klip en af de mindste og nyeste skud af helt nede ved rødderne. Sæt nu både moderplanten og den lille nye stikling i hver sin krukke med jord, og vand dem som du plejer. Generelt kan du med fordel ompotte dine stueplanter i foråret, for nu er de klar til at gro igen og vil elske lidt ekstra plads. 

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

5. Luft ud

Et gammelt husmoderråd siger, at man ikke har luftet rigtigt ud medmindre, der har været fuld gennemtræk i 7 minutter. Det kan være svært at overholde om vinteren, hvor sådan en udluftning godt kan være rigtig kold. Men se om ikke du kan få luftet rigtig godt ud et par gange i løbet af foråret – sådan rigtigt med gennemtræk. Det er nemlig både godt for dit indeklima og for dit eget velbefindende. Du får frisk luft ind og mere ilt til hjernen, hvilket giver dig mere overskud til alle de andre grønne vaner.

Vil du holde lidt ekstra øje med dit indeklima, kan Netatmo Healthy Home Coach være en god ven. Den kan både måle temperatur, luftfugtighed og CO2 i dit hjem. Så kan du sikre dig en god luftkvalitet og holde styr på, hvornår det er tid til at lufte ud.

OBS: Foråret er også højsæson for pollen, så hvis du er allergisk, skal du måske tjekke pollentallene inden, du lufter helt ud. 

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

6. Forkæl dit træværk med olie

Har du en altan eller en terrasse med træplanker, der trænger til lidt kærlighed? Eller måske bare et par brødknive med et mat håndtag? Tag et kig på alt træ og se, om det kunne trænge til en omgang olie. Hvis der er tale om udendørs, er det bedst, at du finder en træolie, som også indeholder træbeskyttelse. Vælg en med miljømærker på. Er det indendørs, som for eksempel knive og skærebrætter, er olivenolie rigtig fint. For begge typer gælder det, at du efter behandling skal tørre det overskydende olie af og lade træet tørre.

7. Bland din egen universalrengøring

Bland 1 del klar eddike med 1 del vand – og opbevar det evt. i en sprayflaske. Denne blanding kan du bruge til at rengøre langt de fleste af hjemmets overflader med (på nær marmor, for eddiken tager kalken). Eddike har en mild bakteriedræbende effekt, men det er vigtigt, at du bruger den klare lagereddike. Den brune eddike er tilsat en smule sukker, som kan tiltrække bakterier frem for at dræbe dem. Eddike tager også lugt, så selvom det ikke har nogen synlig effekt, er det meget smart at bruge.

8. Ryd ud i skufferne

Der er ingen, der siger, at du skal blive minimalist, men det kan alligevel give en helt ny energi at rydde op i skuffer og skabe. Har du en rodeskuffe eller et skab, hvor du altid bare lukker øjnene og smider ting ind? Så er det her, du skal starte. Gå alt igennem med et kritisk blik og se, om der måske er noget, du kan sende videre eller smide ud. Har du for eksempel gammelt elektronik liggende, kan du med fordel aflevere det i en af de butikker, der også sælger brugt elektronik. Så sørger de for, at det får det bedst mulige efterliv. Måske har du et skab med 20 vaser, og dem tager den lokale genbrug sikkert gladeligt imod. Vær dog opmærksom på, at mange butikker sikkert er lukkede i øjeblikket, så sæt eventuelt tingene til side, og vent med at aflevere dem, indtil Danmark kører normalt igen.

9. Gør din cykel klar til sommeren

Lange sommerdage, ture til stranden og vind i håret. Ja, hvem drømmer ikke om det – men er din cykel klar til det? Hvis du ikke har brugt din tohjulede ven hele vinteren, er det på tide at give den lidt omsorg. En god vask, pumpning og efterspænding kan alle gøre godt. Opdager du mindre skavanker eller et fladt dæk, kan du med fordel tage forbi den lokale cykelhandler, hvis han har åbent. Det  er nemlig social bæredygtighed at holde gang i det lokale forretningsliv. 

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

10. Ryd ud i dit online-hjem

Ved du, at en e-mail også har et CO2-aftryk? Et lille aftryk bevares, men et aftryk alligevel. Derfor er det ikke kun dit fysiske hjem, der trænger til en udluftning, men måske også dit digitale hjem. For mange af os er det indbakken, der sikkert trænger mest. Du kan slette det hele og starte på en frisk, men det er måske ikke det smarteste. Start bare med alle e-mails fra webshops og andre afsendere, du aldrig får åbnet e-mails fra. Den næste uge kan du åbne alle nyhedsbreve og trykke “unsubscribe”, hvis du ikke får læst med. Og husk at tømme din papirkurv. Ellers fylder det stadigvæk i din indbakke og i skyen.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab
link

Tjek dit forbrug

I vores app kan du holde øje med dit elforbrug time for time. Du kan også se, hvornår strømmen er billigst.

Download appen
SEAS-NVE tidligere Mit Ørsted