SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

10 tips til en mere klimavenlig jul

Udarbejdet af Sustain Daily – i samarbejde med SEAS-NVE

Julestemningen strømmer ud af radioen, der er gran alle vegne og du kan se frem til en måned fuld af julegodter og hygge. Det er dog også årstiden for overforbrug, masser af madspild og dermed også ressourcespild.

Men sådan behøver det slet ikke at være. Der er mange måder at gøre december lidt mere klimavenlig, og her har vi udvalgt 10 af dem som er gode og nemme steder at starte, når du gerne vil have en grønnere jul. Vores tips har vi udvalgt i samarbejde med SEAS-NVE der i december udgiver en hyggelig julekalender på deres hjemmeside, hvor du hver dag kan lære noget nyt om julen og klimaet.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

1. Lav risengrøden på plantemælk

Risengrød er mange danskeres yndlingsspise, som allerede kommer på middagsbordet fra midt november. For at gøre den elskede grød mere klimavenlig kan du vælge en plantemælk efter din smag. Mandelmælk giver en lidt sød og dessertagtig smag, rismælken blander sig rigtig godt med smagen fra risene, og havremælken er den ultimativt mest klimavenlige. En lækker sidegevinst er, at plantemælk ikke brænder lige så let på som komælk.

Bonustip: Hvis du koger grøden op i cirka 10 minutter til den begynder at tykne, så kan du koge den videre i sengen under de tykke vinterdyner. På den måde sparer du ekstra strøm.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

2. Skift dine lyskæder ud med LED, eller sæt en timer på dem

Julen er lysenes tid. Når det er mørkt udenfor er det ekstra hyggeligt med lyskæder både ude og inde. Men vidste du, at der er kæmpe forskel på hvor meget strøm en LED kæde og en almindelig kæde bruger? Faktisk bruger en LED lyskæde ca. 80 % mindre strøm og holder 25 gange længere end glødepærer. Derfor kan det godt betale sig at skifte. Har du alligevel et kæmpe lager af almindelige lyskæder, så overvej at anskaffe dig en timer, så de kun lyser i de timer, du nyder dem. Du kan for eksempel time kæden til at lyse op i den mørke vintermorgen og 1-2 timer efter, at mørket er faldet på. Find lige din nye lyskæde, der er bedre for både vores planet og for din pengepung.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

3. Køb intet nyt indpakningspapir

Hvert år udkommer der nye smukke ruller af mønstret gavepapir med alverdens motiver. Og vi er vilde med det. Så vilde, at det estimeres, at vi hvert år bruger 825 ton gavepapir, og det er et enormt ressourcespild. Både fordi gavepapiret er det første, der rives af pakkerne og som tilmed oftest ikke kan sorteres i papiraffald.

Denne december kan du derfor i stedet give dig selv den kreative udfordring, at du ikke må købe en eneste rulle nyt gavepapir til julegaverne. Er du typen, der allerede gemmer smukt gavepapir, så kan du passende få brugt nogle af alle de rester, du har liggende. Hvis ikke, så er det bare med at blive kreativ! Pak gaverne ind i stof – enten stof du har i forvejen eller gå i en lokal genbrugsbutik og find smukke tørklæder, som du så kan bruge igen næste år. Brug avispapir, fine stof- og papirposer eller fold origami-papiræsker til at gemme dine gaver i.

4. Giv oplevelser i stedet for ting i gave

Og hvis du ikke lige har mod på at udfordre din kreativitet ved ikke at købe gavepapir i år – så kan du passende give oplevelser i gave i stedet for ting og sager. Oplevelser kan kommes i konvolut og giver dobbelt glæde: Både når modtageren åbner gaven, og når de så skal indløse deres oplevelse.

Oplevelser kan være af enhver slags og kan passe til ethvert budget. Lige fra café- og restaurantbesøg, museumsture og teateroplevelser. Eller I kan gå flere sammen, endda hele familien, og give én større oplevelse.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

5. Pakkeleg med genbrugsgaver

De fleste kommer på et eller andet tidspunkt til at være med i en pakkeleg. Og det er da også en hyggelig aktivitet på en adventssøndag med duftende glögg i køkkenet og sprøde æbleskiver. Men ofte er de gaver, der kommer med til pakkelege billige småting, som ingen rigtig kan bruge til noget og som enten ender bagerst i skabet eller i skraldespanden.

I år kan du i stedet udfordre familien og aftale, at samtlige gaver i årets pakkeleg kun må være genbrugsgaver. Måske du har nogle småting i dit eget hjem, som du ikke længere er glad for eller tag forbi en lokal genbrug og find en masse hyggelige småting for en slik.

Tip: Hvis I ikke er helt klar til at kaste jer ud i genbrugsgaver, så kan I starte med kun at medbringe små spiselige gaver til pakkelegen af god kvalitet.

6. Skær ned på chokoladen, og køb kvalitet frem for kvantitet

Noget af det, der er allermest til overs af efter julemiddagen er faktisk slik og chokolade. Generelt bliver der skruet op for indtagelsen af den søde kakaomasse, og det forstår vi godt. Der skal ikke mangle noget i julen, men hvad med at købe den gode chokolade, hvor alle kan nyde to gode stykker frem fra en bugnende skål, som stadig er halvt fuld efter jul. Kakao er en klimabelastende fødevare, så derfor giver det mening at værdsætte den og købe mindre men bedre.

Og vi lover, at hvis du møder op til festen med den bedste, økologiske fairtrade chokolade, så bliver du populær hos alle, for den smager også bare bedre.

7. Lej eller køb et juletræ i potte

Juletræet forener os med naturen, når vi bringer et duftende, mørkegrønt grantræ ind i stuen og julestemningen vokser for hver farvestrålende julekugle, der bliver hængt på grenene. De færreste kan nok forestille sig en juleaften uden et træ, der efter maden bliver samlingspunktet for resten af aftenens hygge.

Det er dog værd at overveje, hvilket slags træ, man køber. For mange af de juletræer, vi har til at stå i de danske stuer til jul indeholder sprøjtemidler. Det er hverken godt for miljøet eller klimaet. Samtidig binder juletræer 5-8 kg CO2 når de vokser, men den CO2 udledes potentielt igen, hvis de brændes eller komposteres efter jul. Derfor kan det give mening at købe et juletræ i potte.

Der findes både services, hvor du kan købe et træ du selv planter i haven igen og andre hvor du får leveret (og hentet) et levende træ. Har du allerede et grantræ i haven, kan du bruge disse tips til at tage det indendørs. Og så er det en ekstra bonus, at det slet ikke fælder nær så meget på stuegulvet.

8. Tag en salat med til jul

Hvad end I spiser and, flæskesteg eller noget tredje til jul, så er kødet til den store middag sikkert købt i god tid. Men det betyder ikke, at du ikke kan nå at introducere lidt flere grønne komponenter og vise din familie, at julemiddagen ikke kun behøver at bestå af kød og kartofler. Duk op med en lækker, julet salat – måske imponerer den din familie så meget, at de skærer en smule ned på kødet, der indkøbes til næste års julemiddag.

Rød og julet salat

Opskrift til 4 personer25 g solsikkekerner.

¼-½ rødkål eller rød spidskål
4 stængler bladselleri
1 granatæble
25 g gojibær eller 50 g rosiner
4 spsk. valnødde- eller olivenolie
2 spsk. eddike eller citronsaft
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt nellike
½-1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. ahornsirup
Salt
Sort peber

Rist solsikkekernerne på en tør, varm pande, til de er gyldne. Snit imens kålen og bladsellerien fint. Befri granatæblekernerne fra skallen. Kom det hele i en skål og tilsæt gojibær eller rosiner og de ristede solsikkekerner.

Rør en dressing af olie, eddike eller citronsaft, kanel, nellike, kardemomme, ahornsirup, salt og peber. Smag dressingen til, og vend den godt med den røde, julede salat.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

9. Spis rester i juledagene

Madspild er et virkelig stort problem. Særligt i løbet af december, hvor danskerne smider for 1,1 milliard kroner mad ud. Det er både skidt for klimaet men også synd for farmor og andre, der har stået flere timer i køkkenet. Derfor kan du med fordel planlægge et par restedage mellem jul og nytår. Biksemad er en klassiker i mange familier, men hvad med en spændende rugbrødssandwich, friske forårsruller eller klatkager med resterne fra risengrøden?

Det kan endda være helt eksotisk at holde reste-tapas, hvor du får brugt alle de forskellige rester. Anret hver rest på en lille fin tallerken og sæt det hele frem som var I på en fin restaurant. Det er okay, hvis der ikke er nok af alt til alle. Det handler om i fællesskab at få spist op.

10. Fyld bilen op, når du kører hjem til jul

Togene er fyldt godt op i juledagene og det er skønt for klimaet. Men hvis du ikke har nået at sikre dig en plads eller af andre grunde ikke kan tage toget i julen, så sørg for at fylde bilen op når du tøffer afsted. Hent din tante på vejen til dit julearrangement eller tilbyd at køre en veninde hjem til hendes familie, når nu du alligevel skal starte bilen.

Det kan også være, at det er dig der mangler et lift hjem til jul, og så kan du med fordel tjekke diverse samkørselstjenester eller skrive til en ven fra din hjemby, om de måske kører hjem til jul.