SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

10 tips til en bæredygtig staycation

Udarbejdet af Sustain Daily – i samarbejde med SEAS-NVE

Sommeren 2020 bliver en, vi alle husker, fordi den er anderledes. Men det behøver ikke være på den dårlige måde. Nu, hvor næsten alle sommerhuse er bookede, og mange af os bliver hjemme, er der masser gode muligheder for at skabe en skøn, rolig og oplevelsesrig ferie derhjemme.

Sammen med Sustain Daily har vi samlet 10 tips til en bæredygtig og hyggelig staycation. God ferie.

1. Gem alle ure og skærme væk i 24 timer og glem tiden

For mange er hverdagen lig med skærmtid, så hvis du virkelig skal have feriestemningen frem derhjemme, så prøv at tage en enkelt helt skærmfri – og måske endda tidsfri – dag. Du kan lægge alle dine telefoner og tablets i en skuffe, hænge et lagen over TV’et og lade computeren være slukket. Gør det endnu sjovere ved at fjerne alle ure og se, hvornår du er sulten, træt eller keder dig.

Denne øvelser er, udover at være sjov, god for to ting; du sparer strøm, og du får opladet din hjerne. Meget tyder på at vores hjerner er mere sårbare i dag på grund af  stimulans fra skærme. Så hvis du ikke nedsætter dit skærmforbrug i ferien, har din hjerne så egentlig holdt fri?

2. Find din lokale strand – den er maks. 52 kilometer væk

I Danmark er der maks. 52 kilometer til havet. Så frem med et kort (det er sjovest, hvis det er af papir, men kortet på mobilen kan også bruges), og find den nærmeste strand. Gør det til en udflugt at tage derhen på cykel eller med offentlig transport. Måske opdager du en perle, hvor ingen andre bader. Se mere hos Sustain Daily om 5 ting, du kan lave på vandet.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

3. Spis reste-tapas

Det er ferie, og du gider ikke handle ind. Men måske har du alligevel en masse forskellige ting i skabene. Vælg en dag, hvor du tilbereder alle de små rester, som ikke er nok til et helt måltid. Wupti… så er der reste-tapas. Det er også en god anledning til at komme i bund i fryseren, hvor der tit kan gemme sig UFO’er (uidentificerbare frosne objekter), som aldrig bliver spist.

Så måske er der kun to pandekager, fire forårsruller og en halv pakke gulerødder. Men sat sammen kan det være en ret sjov kombination, og du kan lege, at du er et spændende sted, hvor de sætter mad sammen på mystiske måder.

4. Opdag dit lokale museum, og find en ny interesse

Danmark er fuld af museer, og mange af dem er meget børnevenlige. Der er selvfølgelig de store og kendte museer, der handler om kunst, historie, natur og kultur, men I kan også tage på mindre og mere finurlige museer om alt lige fra brandbiler til popmusik. Hvis du bruger Google Maps til at søge på “museum”, der hvor du er, så vil du sikkert bliver overrasket. Vidste du fx, at der ligger et cirkusmuseum i Rold i Nordjylland, eller et skolemuseum i Sommersted?

5. Leg på en naturlegeplads

Nogle gange har legen brug for nye omgivelser for at nå nye højder, og Danmark er fuld af gode legepladser. Hvis I har lyst til en afveksling fra det sædvanlige gyngestativ, kan I finde en oversigt over danske naturlegepladser på www.naturlegepladser.dk. Pak en god rygsæk med mad og drikke og kom ud i naturen for et par timer eller en hel dag. I kan eventuelt invitere naboen eller vennerne med.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

6. Sov i et andet rum

Ferie handler om at gøre noget anderledes end i hverdagen. Har du mere end et rum i dit hjem, så prøv at sove et nyt sted. Byt soveværelse med børnene, eller slæb alle madrasser ind foran fjernsynet og fald i søvn til Harry Potter-maraton. At rede op og flytte på plads kan virke besværligt, men det er også noget af det, som virkelig kan gøre en staycation mindeværdig. For minder bliver tit skabt, når vi gør noget anderledes, selv om det måske kræver lidt ekstra. Ingen husker de 100.000 nætter, du sov i din egen seng, men hvad med den, hvor du sov i stuen? Hvis du er en af de heldige med en have, kan du også sove udendørs en nat.

Din seng vil også takke dig, for den har faktisk godt af at blive luftet lidt og dampe af fra al nattesveden, vi udsætter den for sommeren over.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

7. Spis regnvejrs-picnic i din stue

Sommer rimer på at spise ude, men hvad med de dage det regner? Her kan du med fordel også få lidt feriestemning ind ved at slæbe alle havehynderne og tæpperne ind på gulvet og spise en picnic på stuegulvet. Måske kan du endda støtte din lokale cafe og hente mad derfra – de har det som regel svært, når vejret er dårligt.

8. Lav hjemmespa med alt godt fra køkkenet

Hvorfor ikke bruge en hel dag i din morgenkåbe og forkæle dig selv. Det behøver hverken være dyrt eller klimabelastende, for det meste du skal bruge kan findes i dit køkken. Et godt fodbad kræver kun salt, olie og en balje. En ansigtsmaske kan laves af fx honning og havregryn efterlader din hud blød og gennemfugtet, eller en af avocado, citronsaft og kokosolie er god for dig med sart hud.

Så sæt din yndlings-playliste på, og forkæl dig selv home style.

9. Fyld fryseren med stop-madspilds-is

Vidste du at der hvert år smides en masse singlebananer eller frugter ud i de danske supermarkeder? Det er et stort madspild, men du kan være med til at hjælpe. Tag en tur i dit lokalesupermarked, og find de frugter og bær, som ser lidt sørgelige eller ensomme ud. Gå hjem, skyl, skræl og blend dem sammen med lidt yoghurt og honning, og frys dem så ned. Du kan finde isforme brugt eller på nettet, men du kan også bare fryse i en skål og spise med ske bagefter. Mums.

SEAS-NVE, køb strøm, elselskab

10. Tag på skattejagt eller fotosafari

Har du prøvet geocaching? Det er en verdensomspændende skattejagt, hvor man ved hjælp af GPS-koordinater leder efter små “skatte”, som andre har gemt i naturen. Tjek www.geocaching.dk for at se, hvordan du kommer i gang.

Når du alligevel render rundt i dit lokalområde, hvorfor så ikke se det fra nye vinkler? Grib et kamera (eller en smartphone), og se de vante omgivelser fra en ny vinkel. Hvis din familie er til konkurrencer, er det oplagt at dyste – hvem kan f.eks. tage det bedste billede af et træ eller en bygning?

link

Tjek dit forbrug

I vores app kan du holde øje med dit elforbrug time for time. Du kan også se, hvornår strømmen er billigst.

Download appen
SEAS-NVE tidligere Mit Ørsted